Om Naturfagsmaraton

Naturfagsmaraton er et undervisningsforløb til 5. og 6. klasser i hele landet, der skaber stor læringslyst og glæde for faget hos eleverne.

Ved at deltage i Naturfagsmaraton gennem en periode på skolen og det afsluttende lokale arrangement, får elever og lærere erfaringer med undersøgende og praktisk undervisning, som styrker elevernes motivation for at lære mere i de naturvidenskabelige fag.

I Naturfagsmaraton kan du vælge at deltage i en helmaraton (otte gruppeopgaver) eller halvmaraton (fem gruppeopgaver). Klasser med få elever kan med fordel melde sig til halvmaraton for at sikre kvalitet i opgaverne og dermed en succesoplevelse for eleverne.

 

1. Tilmelding

For at kunne deltage i Naturfagsmaraton skal læreren vælge mellem en hel maraton eller en halvmaraton og så tilmelde sin klasse.

Tilmeldingen er åben hele året frem til 14 dage før arrangementets konkurrencedag. Men det anbefales at tilmelde sig så tidligt som muligt.

Læs mere om tilmeldingen 
 

2.Frivillig opvarming

Hvert år udgives introopgaver, hvor klasserne kan øve naturvidenskabelig arbejdsmetode.

Opgaverne kan give både lærere og elever en fornemmelse af opgavetyperne, og de træner eleverne i arbejdsformen ved undersøgende naturfagsundervisning.

De frivillige opgaver findes sammen med en lærervejledning her.

 

3.Forberedelse på skolen

Årets konkurrenceopgaver frigives d. 1. november sammen med lærervejledningerne. 

Herefter arbejder klasserne på skolerne mellem 12 og 20 lektioner på at forberede sig til det lokale arrangement med opgaverne.

Opgaverne består af metodeopgaver og konstruktionsopgaver. Eleverne skal som en del af konkurrencen desuden føre logbog over deres arbejdes progression og deres læring. 


Det er de samme opgaver, som gives til deltagerne i helmaraton som i halvmaraton, men i halvmaraton laver deltagerne med færre af opgaverne. 

Vi har samlet en række  en række ofte stillede spørgsmål, som kan støtte lærernes forberedelser. Derudover er der vejledningskurser i din kommune for lærere og support. Kontakt os for at høre mere.

Årets opgaver findes ved at logge ind efter tilmelding den 1. november.
 

4. Lokalt arrangement

Efter forberedelsesperioden på skolen tager eleverne deres løsningsforslag med til et arrangement, hvor op til 24 lokale klasser dyster mod hinanden i en spændende slutspurt.

Vinderne er de klasser, som samlet præsterer de bedste løsningsforslag og logbog. 

På det lokale arrangement afvikles helmaratonen parallelt med halvmaratonen i samme hal.

Find praktiske oplysninger om lokale konkurrencedage på siden Arrangementer.

 

Julie

6. klasse

"Jeg lærer bedst, når jeg får lov til at prøve det. Når jeg får lov til at sidde og sige: denne her måde tror jeg vil være rigtig god, det tror jeg selv ville fungere, og så få lov at prøve det, og måske finde ud af at det gjorde det ikke alligevel"

Thorkild

Naturfagsmaraton

Systematisk brug af den naturvidenskabelige metode er helt afgørende for at sikre elevernes succes og motivation i forløbet.

Janus

Naturfagsmaraton

Halvmaraton er en ny variation til de lærere som gerne vil fordybe sig i færre af de praktiske opgaver.

Thorkild Pedersen

Naturfagsmaraton

Det er ikke uden grund at forløbet kaldes en maraton. Det er et langt, krævende forløb og det kræver grundig forberedelse og vedholdenhed at gennemføre. Men til gengæld er oplevelsen stor og forløbet gør det nemmere at variere sin undervisning fremover.

Spørgsmål

Find svar på dit spørgsmål om detajler i Naturfagsmaraton her.

Læs mere